KEBERKESANAN TEKNOLOGI ‘VIRTUAL REALITY’ DALAM PROSES PEMBELAJARAN

PIN

Para pakar teknologi telah meramalkan penggunaan Realiti Maya (VR) secara meluas selama beberapa dekad, tetapi peningkatan teknologi baru-baru ini telah mula menggerakkan kepentingan penggunaannya ke arah titik kritikal yang tulen. Pelabur, peneroka kapitalis dan peminat teknologi meletakkan taruhan besar pada VR sebagai salah satu teknologi baru yang paling luar biasa. Persoalan yang menarik walau bagaimanapun adalah; bukan mengenai bila anda akan mempunyai alat VR di ruang tamu anda; sebaliknya adalah mengapa anda mahu mempunyai alat tersebut dan bagaimana ia mampu membantu dalam kehidupan harian anda.

 


 

Revolusi Industri 4.0

Revolusi Industri 4.0 amat berkait rapat dengan gabungan minda dan teknologi. Mesin dan teknologi membantu manusia untuk menjadi lebih pintar, produktif, mampu bersedia untuk masa hadapan dan mewujudkan hubungan sosial yang lebih berkesan. Teknologi mungkin tidak dapat memberi jawapan atau solusi sepenuhnya kepada masalah-masalah manusia namun ia mampu membantu dalam proses mengatasi masalah-masalah yang timbul. Revolusi Industri 4.0 mampu mengubah dinamik masyarakat dalam membina sesuatu, meningkatkan mobiliti dan kuasa penggunaan kepada masyarakat.

Teknologi yang mendalam juga membolehkan kita merasakan lebih dekat dengan isu-isu global, seperti krisis kemanusiaan, yang membolehkan satu bentuk ‘telepresence’ yang menimbulkan tahap empati seolah-olah ada yang hadir. Augmented Reality (AR) dan Virtual Reality (VR) ‘memberikan lapisan pengalaman keaslian’ yang tidak ditawarkan oleh lain-lain medium.

 

 

Kepenggunaan Kemajuan Teknologi dalam Pendidikan

Pendidikan adalah teras bagi masyarakat membangun dan pemindahan pengetahuan (transfer of knowledge) telah menjadi keutamaan bagi semua manusia sejak awal tamadun lagi. Manusia sentiasa mencari cara untuk membuat pemindahan pengetahuan dengan lebih mudah, cepat dan berkesan. Dalam era peranti digital,kita mempunyai peluang untuk membolehkan pembelajaran yang lebih baik dengan menggunakan teknologi. VR merupakan salah satu cara untuk menggalakkan revolusi industri 4.0 dan kemajuan dalam pendidikan. Perubahan pantas teknologi harus dilihat melalui perubahan untuk memperbaharui kualiti proses pendidikan. Kebanyakkan teknologi dicipta untuk menjadi alat bantuan bagi pembelajaran yang mana memastikan akses kepada maklumat – fakta dan observasi tentang dunia. VR juga adalah contoh terbaik untuk bidang latihan teknikal tinggi seperti ketenteraan dan perubatan. Satu contoh yang baik adalah sistem VR yang digunakan oleh Mender Grammar School di Opava City, Republik Czech, yang membantu pelajar dalam kelas biologi mempelajari tentang anatomi mata. Pasukan yang bekerja pada projek ini menggunakan pengawal Leap Motion dan alat khas Oculus Rift yang disesuaikan khusus untuk menyediakan cara inovatif pembelajaran anatomi. VR merupakan penggabungan grafik 3 dimensi. Antaranya terdiri daripada gerakbalas audio, psikologi dan perisian khas untuk menghasilkan persekitaran ‘realiti’ yang dihasilkan oleh komputer secara interaktif yang menyerupai persekitaran sebenar. VR menawarkan banyak kelebihan terhadap pendidikan. Ini termasuklah menyampaikan informasi melalui berbagai medium yang aktif, mengenal pasti gaya pembelajaran yang berbeza, dan pembelajaran berasaskan eksperimental. Aplikasi VR telah menjadi sebahagian daripada beberapa proses pembelajaran yang melibatkan proses simulasi. Kelebihan teknologi ini terhadap pendidikan adalah termasuk kebolehan pelajar untuk memasuki persekitaran yang dikehendaki, ketahanan memori yang tinggi terhadap ‘pengalaman’ yang berlawanan dengan pemerhatian secara pasif.

 

Persekitaran Pembelajaran Maya

Persekitaran pembelajaran VR direkabentuk untuk menyesuaikan dengan seni bina manusia. Dunia maya memberdayakan kita untuk bergerak, berbincang, memberi isyarat, dan memanipulasi objek dan sistem secara semulajadi. Kemahiran yang diperlukan untuk berfungsi dalam dunia maya adalah kemahiran yang sama yang kita telah berlatih dalam dunia fizikal. Dengan menggunakan persekitaran pembelajaran realiti maya, ia menawarkan interaktiviti yang unik dan boleh dikonfigurasikan untuk gaya prestasi pembelajaran individu. Potensi VR untuk mempercepat dan meningkatkan pengekalan pembelajaran dan pengetahuan merangkumi pelbagai kemahiran dan mata pelajaran. Menyedari potensi ini, banyak permulaan seperti zSpace, Alchemy VR dan Immersive VR Education muncul, masing-masing berfokus pada pembangunan kandungan untuk tujuan pendidikan dan latihan.

 

BBC Earth: Life in VR memberi pengalaman bawah laut yang luar biasa dengan membawa pelajar melalui selaman yang unik di sepanjang Pantai California, di mana mereka mengikuti pemangsa laut ke Lautan Pasifik. Pelajar juga boleh meneroka zooplankton – haiwan mikroskopik yang dimakan oleh makhluk laut yang terkecil- dan juga menyusut ke saiz mereka. BBC Earth: Life in VR app berfungsi pada peranti Google Daydream, seperti Lenovo Mirage Solo yang baru. Victory VR pula dikenali untuk kurikulum sainsnya yang sejajar dengan standard sains generasi akan datang. Program pengalaman sains VR termasuk 48 perjalanan lapangan VR dan 96 cerita VR yang termasuk komik untuk perjalanan maya pelajar.

 

 

Akses Mudah kepada VR

VR mempunyai titik harga tinggi yang merupakan halangan penting bagi banyak pengguna. Jika kita menganalisis kejayaan Google Expedition, jelas bahawa Google dapat menjangkaui penggunaannya kepada ramai pelajar. Ini kerana alat ini amat mudah untuk diakses. Adalah amat penting untuk memberi tumpuan dengan mewujudkan pengalaman VR untuk pengguna peranti yang sudah ada dan menukarkannya menjadi alat yang berkuasa untuk pendidikan serta dapat diakses oleh majoriti pengguna. Penggunaan VR sudah berada beberapa langkah di hadapan pendidikan, dan tanpa keraguan, ia akan mengubah dunia seperti yang kita tahu. Bilik kelas abad ke-21 akan menjadi tempat pembelajaran teknologi yang maju, dengan teknologi VR meningkatkan keterlibatan dan pembelajaran pelajar. VR akan memberi inspirasi kepada generasi baru yang muda dan cerah, bersedia untuk membuat pembaharuan dan mengubah dunia. Pada masa yang sama, perkara utama pada masa akan datang dalam pendidikan tidak lagi bergantung kepada teknologi, tetapi bergantung kepada keputusan pendidik untuk mendorong ke hadapan dan menyesuaikan penggunaan teknologi ini dalam pembelajaran. Matlamat global sepatutnya untuk membuat pengetahuan tersedia, boleh diakses dan mampu untuk semua manusia di dunia ini.

Leave Your Comments