KERETA AUTONOMI: SEBUAH PEMANDUAN MASA HADAPAN

PIN

Idea untuk mengembara menggunakan kereta tanpa memandu telah menarik perhatian setiap pelusuk
dunia. Di samping menjanjikan perjalanan yang santai, pemanduan autonomi dianggap sebagai
penyelesaian kepada pelbagai masalah di jalan raya seperti kesesakan lalu lintas, kekurangan tempat letakkereta, pengurangan emisi karbon dan juga visi untuk pencegahan dan pengurangan kadar kemalangan jalan raya. Namun begitu, sejauh mana realistik aspirasi untuk menggunakan kereta sebagai sebuah pemanduan pada masa hadapan?

Tanggapan kereta autonomi sepenuhnya bukan lagi hanya sebuah teori; dari perspektif perancangan bandar, ia betul-betul wujud di suatu sudut. Sekarang adalah masa untuk kerjasama di antara awam dan swasta dengan lebih lanjut sebagai sebahagian daripada inisiatif, di peringkat persekutuan, bandar dan industri, ke arah memahami bagaimana untuk menjadikan ianya benar-benar berlaku.

Langkah demi langkah

Apa teknologi yang membuatkan sesebuah kereta itu bersifat autonomi? Ianya adalah hasil daripada gabungan tiga teknologi iaitu sensor, sambungan (connectivity) dan perisian atau algoritma kawalan. Kereta-kereta moden harini sudah mempunyai teknologi sistem bantuan yang menjangkakan jenis ciri-ciri kenderaan berpemanduan sendiri atau separa autonomi tersebut. Kebanyakan sensor yang diperlukan untuk pemanduan autonomi boleh didapati hari ini dan digunakan dalam ciri-ciri keselamatan lanjutan seperti pemantauan lokasi titik-buta, lorong bantuan, dan amaran pelanggaran ke hadapan. Sensor untuk ciri-ciri lain adalah seperti radar, ultrasonik, dan kamera yang memberikan input yang diperlukan untuk mengemudi kereta dengan selamat.

Sambungan bermakna kereta mempunyai akses kepada lalu lintas terkini, cuaca, keadaan permukaan jalan, pembinaan, peta, kereta bersebelahan, dan infrastruktur jalan raya. Data ini digunakan untuk memantau keadaan operasi di persekitaran kenderaan untuk menjejaki brek atau mengelakkan keadaan yang berbahaya. Perisian atau algoritma kawalan diperlukan untuk mendapatkan data dari sensor dan sambungan dan membuat keputusan mengenai kemudi, brek, kelajuan, dan panduan laluan. Setakat ini, sebahagian besar daripada kereta memandu sendiri, pembuatan keputusan algoritma, haruslah dapat mengendalikan banyak situasi memandu yang mudah; atau yang kompleks dengan sempurna. Perisian yang digunakan untuk melaksanakan algoritma ini mestilah teguh dan toleran daripada kerosakan atau kecacatan.

Aras automasi kereta pemanduan sendiri

Automasi Aras 1 adalah di mana hanya beberapa tugas stereng atau percepatan kecil dilakukan oleh kereta tanpa campur tangan manusia, tetapi segala-galanya secara sepenuhnya di bawah kawalan manusia. Automasi di Aras 2 pula adalah automasi seperti kawalan pemanduan awal atau sistem autopilot asal pada beberapa kenderaan. Kereta itu secara automatik boleh mengambil tindakan keselamatan tetapi pemandu perlu sentiasa berjaga-jaga di roda. Aras 3 automasi masih memerlukan pemandu manusia, tetapi manusia dapat meletakkan beberapa ‘fungsi kritikal keselamatan’ untuk kenderaan, di bawah keadaan lalu lintas atau persekitaran tertentu. Ini menimbulkan beberapa bahaya yang berpotensi apabila manusia memasuki tugas utama memandu ke; atau dari kereta itu sendiri. Itulah sebabnya beberapa syarikat kereta (termasuk Ford) berminat untuk melompat terus ke Aras 4 di mana sebuah kereta yang boleh memandu sendiri hampir sepanjang masa tanpa input manusia, tetapi mungkin diprogramkan untuk tidak memandu di kawasan yang tidak dimatikan atau semasa cuaca buruk. Aras Automasi tahap 5 adalah automasi penuh dalam semua keadaan.

Kemajuan pemanduan sendiri

Dua daripada kebanyakkan yang diperbincangkan mengenai kemajuan pemanduan sendiri datang dari
Google dan Tesla. Mereka mengambil pendekatan yang berbeza: Google menggunakan lidar (teknologi
seperti radar yang menggunakan cahaya bukan gelombang radio) teknologi sensor dan terus ke kereta tanpa roda stereng atau pedal kaki. Tesla telah melancarkan sistem perisian yang dipanggil Autopilot, yang menggunakan sensor kamera berteknologi tinggi sebagai “mata” kereta, kepada beberapa kereta yang sudah ada di pasaran.Pelaburan ke arah masa hadapan Semua perniagaan dan industri akan dipengaruhi oleh peralihan yang akan berlaku dalam teknologi kenderaan autonomi. Pada bulan Februari 2018, Ford mengumumkan bahawa ia akan melabur $1 bilion kepada Argo AI. Syarikat robotik itu ditubuhkan oleh bekas pemimpin Google dan Uber. Ford merancang untuk menggabungkan kepakaran Argo AI dengan usaha Ford sendiri yang memandu sendiri untuk mempunyai ‘kenderaan autonomi sepenuhnya’ yang akan datang pada tahun 2021. Tempat pertama kenderaan ini akan digunakan oleh Ford adalah untuk mengemudi aplikasi ride-hailing.

Toyota telah menjadi salah satu syarikat kereta yang paling skeptikal mengenai kenderaan autonomi, tetapi pada tahun 2015 mereka membuat pelaburan besar. Toyota melabur $1 bilion selama lebih lima tahun di Institut Penyelidikan Toyota untuk membangunkan teknologi robotik dan AI. Toyota berharap untuk melancarkan produk berdasarkan program Lebuhraya Lebuh Raya mereka pada tahun 2020. Ini juga akan tiba masanya untuk Sukan Olimpik Tokyo.

Volvo juga bertaruh bahawa kereta memandu sendiri akan mengubah kedua-dua industri perkongsian pengangkutan dan pasaran kereta mewah. Pada tahun 2017, Volvo memeterai usaha sama $300 juta dengan Uber untuk membangunkan kereta pemanduan autonomi generasi akan datang. Volvo menyediakan kenderaan fizikal untuk ujian pemanduan sendiri untuk Uber.

Perubahan berpotensi untuk industri yang berbeza

Seluruh industri menjangkakan bahawa kita akan melihat sejumlah besar kereta dengan beberapa kapasiti memandu sendiri di jalan raya pada awal tahun 2020, dengan kenderaan pertama yang kebanyakannya menjadi kereta mewah atau sebahagian daripada armada komersial. Tempoh masa penggunaan pakai memandu bergantung sepenuhnya pada perkembangan undang-undang dalam beberapa tahun akan datang. Kenderaan autonomi memerlukan kedua-dua rangka kerja undang-undang dan teknologi yang betul di atas kebimbangan liabiliti serius apabila mesin beroperasi dalam persekitaran yang berpotensi berbahaya.

Walau bagaimanapun, penggunaan kereta autonomi sangat digalakkan sebagai pemanduan masa hadapan. Ini kerana setiap kenderaan dapat dioptimumkan untuk memastikan penggunaan bahan bakar secara efisyen dan dijangka dapat membantu mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 60%. Dianggarkan bahawa kereta tanpa pemandu boleh diletakkan dengan kurang ruang – menghasilkan penjimatan ruang yang penting bagikawasan bandar di seluruh dunia.

Leave Your Comments