PERUBAHAN DASAR CHINA SELARAS DENGAN MATLAMAT PEMBANGUNAN MAMPAN

PIN

Hampir lebih 25 tahun, Beijing terpaksa menanggung beban hampir 2 per 3 sisa dunia kerana beberapa
negara maju mengambil jalan mudah dengan mengeksport masalah akibat penggunaan plastik tanpa had ke China.

Bagaimana China akhirnya menjadi pembeli sampah plastik terbesar di dunia?

Pada tahun 1990-an, ketika China beralih menjadi pengeluar terkemuka di dunia, mereka mula membeli
plastik kitar semula dari Amerika Syarikat, Eropah, Jepun, dan negara-negara lain. Ia membangunkan
keupayaan untuk memproses bahan tersebut menjadi barangan. Namun begitu, kebanyakan sisa itu
berkualiti rendah dan menambah kepada masalah kesihatan kepada rakyat mereka dan masalah alam sekitar di China. Sejak tahun 1992, China telah mengimport 106 juta tan metrik sisa plastik, atau 45 peratus daripadasemua sisa plastik. Aktiviti import dan eksport sisa ini bukan sahaja berlaku kepada China, bahkan negara-negara Asia seperti Vietnam, Indonesia, Thailand dan Malaysia juga mengalami masalah yang sama disebabkan membeli dan mengimport namun kekurangan kapasiti untuk menguruskan sisa tersebut.

    

Dasar China Green Fence yang telah digubal 5 tahun lalu bertujuan untuk menyekat jenis-jenis sisa plastik yang akan diterima. Ia bermatlamat untuk mengurangkan pencemaran. Dalam masa setahun sahaja, impak penggubalan dasar itu amat besar dan menggegarkan industri sisa. SekitarJulai 2017, China telah memfailkan penggubalan dasar kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO). Dasar National Sword telah dikuatkuasakan pada awal 2018. Kementerian Perlindungan Alam Sekitar China mengumumkan bahawa mereka tidak akan lagi mengambil import kertas campuran, plastik pasca-pengguna termasuk jenis-jenis kitar semula yang sukar untuk dikitar semula.

China juga mengharamkan 24 jenis sisa pepejal termasuk pelbagai plastik dan kertas campuran yang tidak diselaraskan dan menetapkan piawaian yang lebih ketat untuk tahap pencemaran. Difahamkan, China telah memaklumkan kepada dunia bahawa larangan itu pada dasarnya adalah untuk menghalang import sisa plastik dari seluruh dunia. Implikasi ini sangat besar: hampir 400 juta tan plastik dihasilkan di seluruh dunia setiap tahun dan, walaupun hanya kira-kira 14 peratus daripadanya dikitar semula, China adalah pengitar semula utama dunia.

Kredit Foto : The recycling plant in St. Petersburg. Ruslan Shamukov | TASS

 

Impak sampah plastik di dunia dan bagaimana masa depan kitar semula mungkin kelihatan?

Ketika ini, sebenarnya amat penting untuk dilihat sebagai titik pencetus untuk membangunkan amalan pengurusan sisa plastik yang mampan dan meningkatkan kadar kitar semula di negara sendiri atau negara-negara pengeksport sampah. Larangan import sisa plastik oleh China ini dapat dilihat sebagai potensi untuk Ia juga dapat dilihat bahawa pergeseran China ini adalah sebagai ‘peluang’ bagi negara-negara lain untuk mewujudkan sistem kitar semula yang lebih baik. Kitar semula seringkali datang bersama konotasi atau gambaran bahawa ia adalah perkara yang rumit. Hanya 9 peratus daripada plastik yang dihasilkan di seluruh dunia dikitar semula. Selebihnya berakhir di tapak pelupusan sampah, insinerator, atau terapung sahaja di perairan dan mencemarkan alam sekitar. Sistem kitar semula yang baik boleh bermula walau hanya di rumah. Misalnya, pengenalan kitar semula ‘aliran tunggal’, yang mana kertas, logam, kaca, dan plastik disusun bersama-sama dengan kemudahan kitar semula.

Kecekapan sumber

Di manakah sisa plastik akan pergi sekarang? Tanpa strategi dan idea pengurusan yang baru dan berani, kadar kitar semula semasa tidak akan dapat dipenuhi, dan matlamat serta garis masa cita-cita untuk pertumbuhan kitar semula yang akan datang tidak akan dapat diatasi. Jika sisa plastik disifatkan sebagai sisa yang memerlukan pertimbangan khusus, maka eksport berpotensi dikawal.

Keadaan ini dapat dikenalpasti sebagai Sputnik Moment untuk industri plastik dan kitar semula. Sputnik Moment adalah mekanisme pencetus, satu peristiwa yang membuatkan manusia secara kolektif harus melakukan sesuatu dan menetapkan sesuatu ke arah yang lain. Ini adalah peluang untuk mengubah kepercayaan bahawa semua boleh dan harus dikitar semula. Sebaliknya kita harus menitikberatkan juga penyebab, pencegahan, penggunaan semula, reka bentuk eko dan tentu saja, ekonomi pekeliling (circular economy).

Perubahan dasar China mampu membangkitkan pendekatan kreatif ke perabot plastik kitar semula. Terdapat berbagai syarikat bioplastik yang mewujudkan reka bentuk yang mampan dan berusaha menuju penyelesaian kepada kitar semula. Untuk ujian perintis bahan dalam aplikasi dunia nyata, terdapat sebuah syarikat reCircular telah membuat jadual dan bangku untuk Triniti, kafe di kejiranan Echo Park di Los Angeles, dengan mengitar semula sisa kafe sendiri. Mereka menggunakan alas kopi, khususnya, cawan bioplastik dan sisa perkakas untuk membuat perabot. Kerusi, bangku dan meja adalah bioplastik, sementara bingkai keluli untuk bangku diambil dari perabot lain.

Dalam penggunaan semula dengan mereka bentuk bahan kitar semula, terdapat juga masalah-masalah yang dihadapi. Sebagai contohnya PET, PP, plastik berasaskan petroleum, dan apabila anda mengitar semula maka kebanyakannya akan mengalami susutan kitaran. Maka anda tidak boleh mengitar semula semua bahan dengan sempurna. Anda boleh menggunakannya namun tidak boleh membuat seratus peratus perkara yang sama sekali lagi menggunakan bahan tersebut. Untuk membalikkan skala dan menghasilkan bahan binaan yang berdaya maju, cabaran ini melindungi bioplastik daripada cahaya UV (yang memecah PLA) dan mengembangkan salutan kalis api. Sehingga kita dapat memikirkan beberapa bahan kimia kebakaran untuk dicampurkan, atau cara [menghalang cahaya] untuk melapisi sesuatu, kita mungkin perlu melakukan lebih sedikit kajian untuk itu.

Kredit Foto : Stefano Boeri Architetti

 Kemampanan alam sekitar lebih hijau dan selamat

Untuk mencapai Matlamat ke 12 di dalam 2030 UN Sustainable Development Goals – Ensure Sustainable Consumption and Production Pattern memerlukan rangka kerja yang kukuh oleh setiap negara untuk penggunaan dan penghasilan lestari yang diintegrasikan ke dalam pelan kebangsaan dan sektor, amalan dan tingkah laku pengguna, bersama-sama dengan norma antarabangsa mengenai pengurusan sisa terutamanya sisa plastik. Tumpuan kemampanan telah berkembang melangkaui penekanan asal terhadap alam sekitar sehingga ia memberi kesan kepada ekonomi dan sosial. Dan untuk menghadapi hal sebegini, perlu diambil kira individu, komuniti, organisasi, negara, dan pelaku global dalam prinsip kemampanan yang diterapkan.

Leave Your Comments